Николай Йовев и Александър Ангов бяха пуснати под гаранция от 10 000 лева.
Решението на Благоевградския окръжен съд обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, младежите са част от задържаните за взрива пред офиса на Евророма в Сандански миналото лято. Инцидентът завърши със смъртен случай, а в ареста се оказаха общо 4-ма души. Впоследствие националистите опитаха многократно да излязат от килията, но без резултат.

Срещу 3 000 лева на свобода бе пуснат първо Стоян Ставрев.

За да бъдат пуснати и останалите, ВМРО прибегна до предизборен трик, като ги вкара в депутатските си листи.
Васил Георгиев обаче не е кандидат за народен представител, тъй като няма навършени 21 години.

„Това е победа за национализма в България", коментира за news.bg зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Той уточни, че започват още от сега да събират средства, за да могат гаранциите да бъдат платени и техните съмишленици да излязат на свобода.

Националистите получиха и мощно рамо от футболните запалянковци от цялата страна и лично от председателя на сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка. Само преди дни пред Съдебната палта в Благоевград ВМРО и други граждани имаха протест в защита на задържаните.

Припомняме, бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути след 06,00 часа на 29 юни 2012 г. в Сандански. Взривното устройство е било поставено пред офиса на партия Евророма, намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

59-годишният Малин Илиев пострада тежко, след като взел пакет, оставен пред офиса на партията на Цветелин Кънчев в града. Веднага щом попаднал в ръцете му, той се взривил. Илиев беше приет в болницата в Сандански с разкъсана ръка, тежки травми на вътрешните органи и разкъсана коремна стена. Два дни след инцидента беше транспортиран във Военномедицинска академия, където почина месец след взрива.

Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев бяха задържани два часа след инцидента за съпричастност.