Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.М., на 40 г., П.Т., на 54 г., и Д.Я., 47 г., за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г., в Асеновград и в Пловдив, в качеството си на инспектори от ДАИ-Пловдив са приели подкуп, за да не съставят актове за установени нарушения на три транспортни фирми. 

Тримата инспектори са изнудвали фирмите.

Установено е, че на трима обвиняеми е било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел "Автомобилна администрация", гр. Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив
Обновена

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив

Бизнесмен подал сигнал, че са му поискали пари за издаване на лиценз

Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Обвиняемите многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

Задържаният инспектор от ДАИ-Пловдив - с 12 имота от подкупи

Задържаният инспектор от ДАИ-Пловдив - с 12 имота от подкупи

Корупционната схема действала от поне 2 години

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали подкупи от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел "Автомобилна администрация", като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.