Министерството на туризма направи внезапни проверки на морски плажове в община Варна като част от откритите нарушения са сериозни.

След внезапни проверки във Варна стана ясно, че на два от плажовете - "Панорама" и "Кабакум-централен" - са установени повтарящи се нарушения.

Фирмата избрана за наемател на плаж "Панорама" е същата, която и преди го е стопанисвала - "Юник травел" ЕООД. Компанията обаче не подписва нов договор за наем. По този начин фирмата няма ангажимент да осигури задължителните спасители, медицинско обслужване, почистване и т.н. и не плаща задължения към държавата.

Въпреки това на плажа са разположени чадъри, шезлонги и едно заведение, което без основание работи и в момента. Осигурен е и воден коридор до плажа, без да има съгласувана схема и одобрение от "Морска администрация", което също е нередно при липса на подписан договор за наем. След проверката е сезирана Община Варна. Статутът на плажа в момента би трябвало да е "неохраняем", а мястото е пълно с туристи, предлагат се джетове и други атракции.

От проверките става ясно и че на плаж "Кабакум-централен" има нарушения. Проблемът там е, че предишният наемател "Фулкон" ЕООД, който е с прекратен договор поради неизпълнение и задължения към държавата, отказва да освободи ивицата.

Има избран нов наемател - фирма "Кабакум 1981" ЕООД, но на практика тя не може да влезе като стопанин на ивицата поради обжалване на търга.

На плажа работят четири заведения, три от които функционират постоянно.Разрешенията за поставяне на обектите са изтекли и дейността им е абсолютно незаконна и нерегламентирана.

Има разположени чадъри, шезлонги, шатри, маси и столове. Старият наемател е потвърдил пред инспекторите, че сам е поставил чадърите в северната част на плажа.

За проблемите на плаж "Кабакум - централен" Министерството на туризма ще сезира и прокуратурата.