От софийската здравна инспекция напомнят да се внимава за качеството на продуктите от неживотински произход, както и за местата, от които те се купуват.

При нарушение гражданите могат да се обадят на дежурния здравен инспектор, като по този начин може да се предизвика проверка, обясни д-р Румяна Йорданова, началник на отдел „Храни" в здравната инспекция.

Тя отново напомни за кои характеристики на продуктите потребителите трябва да следят внимателно.

„Задължително трябва клиентите да следят за срока на трайност на храните, които купуват, обозначен върху етикета на продукта. На този етикет задължително трябва да се съдържат и условията на съхранение, които се определят от производителя, който гарантира безвредността на продукта," обясни д-р Румяна Йорданова, цитирана от БНР.

"Храните трябва да съответстват на мястото, от където те купуват - ако става въпрос за някоя торта или пасти, които са стоки, изискващи задължително хладилно съхранение, те трябва да се купят от хладилната витрина или да бъдат извадени от хладилник, а не от съответните щандове или рафтове," допълни още началникът на отдел „Храни" в здравната инспекция.

"Също така по отношение на салатите, това, което също трябва да следят, е евентуално за някакви видими промени върху продуктите - променен цвят, неприятен аромат," поясни д-р Йорданова.