Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи и когато стане възможно да се влезе в изгорелите складове край Елин Пелин, част от невзривените пиротехнически изделия да бъдат извозени със съвместни усилия на безопасно място.

Това заяви в събота във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНТ.

Това обаче може да се случи едва след окончателното спиране на взривовете в складовете.

Отделни взривове отлагат влизането в складовете край Елин Пелин

Отделни взривове отлагат влизането в складовете край Елин Пелин

Електричеството вече е пуснато, няма още газоподаване

Припомняме, че по-рано през деня стана ясно, че отделни взривове отлагат влизането в складовете край Елин Пелин. 

Макар и изолирани продължават да се чуват взривове. След всеки един гърмеж хронометърът се занулява и започва да тече нов 24 часов срок на изчакване, след което могат професионалистите да влязат в периметъра на складовете за пиротехника на фирмата "Енигма", които се взривиха в четвъртък надвечер.

Интензитетът на взривовете обаче намалява.

МВР позволи на евакуираните хора да се завърнат по домовете си, електричеството е пуснато, на този етап единствено газоснабдяването е прекъснато както за домакинствата, така и за бизнеса в района.

Директорът на Пожарната главен комисар Александър Джартов каза, че ситуацията не е напълно овладяна, докато продължават гърмежите. Газоснабдяването няма да бъде възобновено, докато все още има взривове.

В Елин Пелин беше обявено частично бедствено положение, което да позволи общината да търси обезщетение от държавния бюджет за щетите, нанесени от взривовете. Още вчера комисия, сформирана от местните власти, е започнала обход на засегнатите райони - обходени са 7-8 души, където има счупени прозорци и паднала мазилка.

Няма замърсяване на въздуха в Гара Елин Пелин

Няма замърсяване на въздуха в Гара Елин Пелин

Данни от подвижната лаборатория на МОСВ

От "Пирогов" съобщиха, че и 20-годишното момиче, прието с над 80% изгаряния, е починало. Миналата нощ почина и баща му, който също е бил в складовете.

Двама души, за които се знае, че са били на място по време на инцидента, са в неизвестност. Това са мъже на 22 и 60 години.

Запрянов коментира и други актуални теми.

По думите му, решението за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерството на отбраната е изцяло в ръцете на Народното събрание. Според него, сегашната структура на "Гражданска защита" към МВР също е добро решение. Въпросът е как тази структура ще бъде оборудвана и окомплектована със способности, а не къде ще е ситуирана, допълни той.

Служебният министър на отбраната коментира, че въпросът за т.нар.  "военен Шенген" не би могъл да се ратифицира в Народното събрание, защото това не е двустранен договор, а е писмо за намерение между трите министерства на отбраната (България, Гърция и Румъния), за сътрудничество и подпомагане на цивилните министерства за създаването на проектите за изграждането на съответната инфраструктура.

НАТО бърза да създаде "военен Шенген" преди юли

НАТО бърза да създаде "военен Шенген" преди юли

Алиансът разполага с ограничено време за укрепване на отбраната си