Заместник директорът на Националната служба "Сигурност" Иван Драшков беше разпитан като свидетел от Софийския военноокръжен съд по делото срещу бившия директор на службата Атанас Атанасов.

Той е обвинен за престъпление по служба заради неверни данни в написан от него доклад за корупцията по висшите ешелони на властта през 1999 година.

С изготвянето на доклада за корупцията по висшите етажи на властта през 1999 година съм изпълнил задълженията си по закон, питам се защо след 2001 година няма нито един такъв доклад, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Той коментира, че делото е имало за цел да покаже на службите да не се бъркат в корупцията.
Припомняме, Атанасов се отказа доброволно от депутатския си имунитет по това дело на 16 април тази година.

Като политическа поръчка на Георги Първанов и част от предизборната му кампания определят от ДСБ насрочването на делото срещу бившия директор на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов за доклада срещу корупция по висшите етажи на властта от 1999 година и призоваването на бившия премиер и сега лидер на ДСБ Иван Костов за свидетел.

По думите му всички свидетели, разпитани при закрити врати по секретното дело, като участници в съставянето на доклада, смятат, че са си изпълнили задълженията и нямат морални притеснения.

Зам.-директорът на НСС Иван Драшков на излизане от залата заяви, че не може да коментира един служебен доклад, а дали един служебен доклад може да бъде престъпление, ще каже съдът.

На 10 декември 1999 година Атанасов предостави на тогавашния премиер Иван Костов доклада за корупцията по висшите етажи на властта със 226 имена в него.
Заради доклада бяха сменени 10 министри в кабинета "Костов" през 1999 година, сред които и Богомил Бонев, който вчера бе разпитан като свидетел по делото.

На 5 ноември 2001 година докладът бе използван от Петър Стоянов срещу Богомил Бонев в телевизионен предизборен президентски диспут.

През 2004 година Атанас Атанасов бе арестуван за 72 часа по това дело, но съдът отмени задържането му.
Това е второто дело срещу него.

По първото военният съд го оправда за намерените в дома на бившия главен прокурор Никола Филчев подслушвателни устройства.