Нов метод ще помага на пушачите да откажат тютюнопушенето. Става дума за иновативна терапевтична методика I Quit Smoking, която произхожда от акупунктурата и се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото. Използват се същите принципи, но без употреба на игли.

Разпространението на новия метод ще бъде подкрепено от Националната пациентска организация, която стартира активна кампания за насърчаване на отказа от тютюнопушене.

Самият метод се състои от четири процедури на лека и безболезнена електростимулация, ефектът от която се усеща мигновено.
Технологията се нарича R.I.S.E. и се предлага в над 40 страни по света, сред които Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Великобритания и др. В България методът е въведен от 2007 година насам.

За целта се използват специални машини, каквито на този етап в страната ни има два броя - в София. До края на годината се очаква да бъдат внесени още 8 от уредите, които да покрият по-големите градове.
Председателят на пациентската организация д-р Христо Хасърджиев за пореден път запозна присъстващите на днешната пресконференция с вредите от тютюнопушенето и нуждата от активна държавна и европейска политика за насърчаване на отказите от тютюнев дим.
Самият Хасърджиев също е активен пушач и от години се бори с порока, като ще се подложи на въпросната процедура на IQS.

Методът е строго индивидуализиран и преди започване на четирите процедури желаещият да откаже цигарите попълва въпросник. Специален софтуер обработва отговорите и изготвя индивидуални параметри.

Тютюнопушенето не е навик, а болестно състояние, което изисква специализирана помощ", подчерта Хасърджиев и добави, че преди да започне с каквито и да било процедури, всеки човек трябва да бъде решен, че иска да се откаже.
Четирите процедури се предплащат в началото и струват 500 лева. В рамките на деветдневната кампания на НПО, всеки желаещ ще получи талон за 10% отстъпка от тази цена.

По думите на Светозар Буков - представител на IQS за България, над 90% от пушачите, които започнат процедурите, отказват цигарите още след първата процедура и повече не се явяват.
„За да има дългосрочен ефект методът трябва да бъде изпълнен докрай", подчерта обаче той.

Общо четирите процедури се правят в рамките на половин година, като паузите между тях са различни и индивидуални.
Буков е един от хората, които трайно са отказали цигарите. По негови думи в глобален план борбата срещу дима вече е спечелена, като въпросът е кога това ще се случи официално и окончателно.

В България до този момент на въпросните процедури са се подложили около 400 души при 65 процента успеваемост за период между половин година и две години. За по-кратък период от шест месеца успеваемостта е над 90%, подчерта Буков.
На горещата линия на НПО - 0700 10 515, всеки желаещ може да получи повече информация и да се запише за лечение.