Окръжната прокуратура в Кюстендил отчита значително увеличение на броя на шофьорите, които управляват автомобил след употребата на наркотици.

Само за седмица, в периода 24 - 30 април, Районната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда две досъдебни производства за водачи, шофирали с наличието на наркотични вещества в кръвта.

На 6 април в Кюстендил полицаи спират 21-годишно момиче. Момичето дало отрицателна проба за алкохол, но полицаите се усъмнили и решили да направят на момичето и тест за наркотици. Уредът отчел положителна проба за употреба на наркотичните вещества "Канабис" и "Амфетамин".

По случая било образувано досъдебно производство. Момичето е освободено от наказателна отговорност, наложено ѝ е административно наказание.

Друг обвинителен акт за подобно деяние също беше внесен от Районната прокуратура в Кюстендил. На 24 октомври 2016 г. полицаи спират 44-годишен мъж. При проверката на за употреба на наркотици мъжът дал положителна проба за употреба на опиати.

Мъжът се е признал за виновен. Същият обаче бил осъждан за извършени от него престъпления от общ характер, поради което досъдебното производство е внесено в съда с обвинителен акт.