Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) привика за изслушване члена на Съвета Камен Ситнилски и още няколко магистрати - участници в разпространен преди време разговор, в които са замесени Камен Ситнилски (член на ВСС, който бе зам.-главен прокурор), Румен Боев - бивш апелативен прокурор на Пловдив и член на съвета), Иван Ванчев - окръжен прокурор на Хасково, и Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас. В тях се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение.

Въз основа на това изслушване, Комисията ще реши има ли нарушение на Етичния кодекс от магистрата.

За изслушване пред Комисията са привикани общо шестима души, част от които минаха незабелязано покрай протестиращите на входа на ВСС. По-рано младежите обясниха, че са тук не само заради Ситнилски, а и въобще заради скандалния разговор. Оказа се, че те всъщност не познават нито Румен Боев, нито Иван Ванчев, които бяха освиркани, но не защото събралите се отвън младежи знаят кои са, а просто защото влизат в Съвета. Самият Камен Ситнилски не се появи, но той не е длъжен да го направи.

След 40 минути престой от ВСС излезе апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, който обяви пред медиите, че не е имало манипулация при избора на Ситнилски. Той поясни, че имал мандат от неговия колектив, който го е упълномощил да гласува за Камен Ситнилски. Христов призна, че е говорил по телефона с бившия зам.-главен прокурор, но не от личния си апарат, а от този на Иван Ванчев.
„Аз му се обадих, за да го окуража, защото той беше разколебан и болен и се чудеше дали да продължи кандидатурата си", обясни Емил Христов.

Запитан дали е имало обещание към него за кариерно израстване, ако гласува за Ситнилски, той отговори: „Аз да израстна кариерно повече? Не благодаря. Така съм си добре". За досъдебното производство срещу него разбрал от медиите. Разследващите не са го търсили. Че е подслушван също разбрал сега от последните публикации.

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев също обясни на излизане от ВСС, че му е станало неприятно, когато разбрал, че към него също са били прикачени „бръмбари". Той също увери, че не е имало никаква манипулация при избора на Ситнилски и отрече да са били „привиквани на масата прокурори".
„Нямало е нито един прокурор, който да е привикан, не е оказан натиск, нямало е тайни уговорки. Манипулации няма, изнудване няма, няма общение за нищо"
, категоричен бе Ванчев и подчерта, че изборът е протекъл по съвсем нормален начин.
Той призна, че много пъти е разговарял с Камен Ситнилски, но заради заеманата от него длъжност като зам.-главен прокурор.

Относно самия избор Ванчев заяви: „Ние бяхме упълномощени да гласуваме за Румен Боев, а за Ситнилски гласувахме, защото той държи на прокуратурата и съдебната система".

Иван Ванчев не е знаел от къде са дошли записите, пуснати в медиите. Предполага, че заради района, в който работи и близостта му с границите и „Капитан Андреево". „Явно районът е интересен", заяви той, но отказа да коментира чии интерес може да е засегнат. Ванчев обясни, че е чист пред съвестта си: „Това, че понякога в емоционално състояние човек може да сподели нещо, едва ли означава, че е имал за цел да засегне някой." Ванчев очаква „като нищо" да излязат нови СРС-та срещу него, но не се притеснява от тях.