Членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха със забележка проекта на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Съдебните кадровици смятат, че са необходими промени в Наказателния кодекс за корупцията в частния сектор, но не одобряват предложенията на Министерството на правосъдието (МП) за нови текстове. Това стана ясно по време на днешния пленум на ВСС, съобщиха от сайта на ВСС.

С 19 гласа "за" Пленумът на ВСС прие за нужно НК да бъде изменен в тази си част, съобщи "Правен свят".

През октомври министерството публикува за обществено обсъждане своите предложения за изменение и допълнение на чл. 93 от НК.

Проектът на правосъдното ведомство предвижда да се разшири обхватът на понятието за "длъжностно лице". Качеството "длъжностно лице" да бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция.

По този начин се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречените ,,корупционни престъпления". При режима на "корупционните престъпления", наказанията да се прилагат симетрично за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор.

Тези промени са резултат от препоръките на Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година.

Според членовете на ВСС, ĸoнĸpeтните пpeдлoжeния нe ca cъoбpaзeни c пpинципнитe пoлoжeния и peaлнитe пpeдпocтaвĸи зa гpaждaнcĸa, нaĸaзaтeлнa и диcциплинapнa oтгoвopнocт и тяxнoтo cъoтнoшeниe.

По време на днешното обсъждане стана ясно, че текстовете, предложени от правосъдното министерство са неясни и непълни по отношение на субекта на посегателството.