От 10:00 часа в сградата на ВСС ще се състои изслушване на зам.-главния прокурор Иван Гешев за номинацията му за главен прокурор на България.

Това съобщават от пресцентъра на съда.

Следователите, БХК и "Правосъдие за всеки" питат Иван Гешев

Следователите, БХК и "Правосъдие за всеки" питат Иван Гешев

Днес изтече крайният срок за подаване на въпроси към кандидата

Процедурата ще се излъчва пряко по БНТ 1, БНТ 2 и онлайн чрез страницата на ВСС.

Кандидатура бе предложена от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които в мотивите си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България". Отчетени са постигнатите резултати в работата на Специализираната прокуратура под ръководството на Иван Гешев.

Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях

Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях

Данъчните проверка търсят произхода на парите и на 11 души от законодателната и изпълнителната власт

Писмени въпроси към кандидата са предоставени от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Сдружение "Обществен съвет за правосъдие", ГД "БОЕЦ - БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ", Български институт за правни инициативи, адв. Адела Качаунова - директор на Правната програма на Български хелзинкски комитет, Управителен съвет на Камарата на следователите в България, Гражданско сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки", Въпроси от Фондация "Антикорупционен фонд" и Фондация "Институт за пазарна икономика", Софийски адвокатски съвет и Фондация "Български адвокати за правата на човека".

На интернет страницата на ВСС в раздел "Процедура за избор на главен прокурор" са публикувани всички относими към процедурата документи, съгласно изискванията на ЗСВ и Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

Припомняме, че вчера стана ясно, че прокуратурата извършва проверка на 27 магистрати, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина, но сред проверяването не е Гешев.