Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите преписката по предложението на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов да бъде освободен заместника му Ясен Тодоров.

На Комисията по атестирането и конкурсите е препратен и пълният стенографски протокол от заседанието на колегията, проведено днес, като се очаква отговор на поставените от членовете на прокурорската колегия въпроси.

И двете предложения бяха подкрепени от петимата от кадровиците, внесли първото предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов. Против гласуваха Стефан Петров, Евгени Иванов и Пламен Найденов.

На заседанието не присъстваха Огнян Дамянов и самият Иван Гешев, които са в отпуск.

Със същите гласове прокурорите отказаха да включят в дневния си ред и предложението на главния прокурор Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу самия Сарафов.

Припомняме, че в средата на месец май Сарафов внесе предложение във ВСС за отстраняването на Тодоров. Като мотив за действията си той изтъкна медийните изяви на заместника си. Ясен Тодоров от своя страна пък обвини Сарафов, че готви преврат в прокуратурата.

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

И след това всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки незабавно