Изглежда, че директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов направи опит за преврат в прокуратурата. Това заяви на брифинг заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

Преди около десетина дни, малко след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев обявих, че няма да се явявам пред медиите, докато не излезе нещо ново и съществено за казване, припомни Тодоров.

И ето, че вече има. За негова изненада Сарафов внесъл във ВСС предложение за освобождаването му, съдържащо мотиви, които не отговаряли на истината.

"Аз не съм ги чел, нито някой ме е запознавал с тях", посочи Тодоров и допълни, че се е информирал за мотивите от медиите.

Според тях зам.-директорът на НСлС имал медийни изяви, които не отразявали мнението на Борислав Сарафов и не били съгласувани с него.

Тодоров подчерта, че всичките му изявления са съгласувани с пресцентъра на прокуратурата, а дори Сарафов му оставил отговорността да се изявява пред медиите вместо него.

Борислав Сарафов няма да подава оставка

Борислав Сарафов няма да подава оставка

Директорът на Националната следствена служба обмисля да поиска оставката на Ясен Тодоров

Ясен Тодоров засегна и темата с израелския експерт и обясни из основи казуса около него - "в интервю пред БНТ казах, че чуждестранен експерт е оказал логистична подкрепа при огледа на мястото на атентата. След това на 2 май Сарафов уточни, че експертът е от Израел. Говорителят на НСлС пък не знаеше за него, той не е и длъжен. Тогава се получи едно разминаване на информацията, поради което Сарафов се ядоса и каза, че само аз ще говоря", допълни Тодоров.

Той разкри и още един неизвестен до момента факт или по-скоро известен, но с много различни позиции. Как израелският експерт се е озовал на мястото на инцидента? По думите на зам.-директора на НСлС той и експерта са обядвали заедно, когато разбрали за атентата срещу Гешев. Тогава израелският експерт сам предложил помощта си и така всъщност отишъл на мястото със съдействието на Тодоров. "Не смятам, че съм направил грешка", заключи той.

Ясен Тодоров се върна в предишната тема, но и с малко предистория относно поисканата му оставка. В неделя Сарафов направи изявление пред БТА, което ме втрещи, заяви Тодоров. "Сарафов обвини мен и главния прокурор, че сме лошите, а той щял да дойде на бял кон да оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен".

При положение, че Сарафов беше заместник на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, а сега на Гешев, щом е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, е можел да си подаде оставката, изтъкна Тодоров.

Той смята, че директорът на НСлС се е засегнал от написаното от Тодоров, че "мишките напускат кораба" и затова му поискал оставката.

Тодоров не конкретизира кой е визирал, но смята, че все пак някой се е припознал.

Запитан какви ще бъдат неговите действия оттук нататък зам.-директорът на НСлС отговори с лека усмивка - "мисля да си гледам работата". Според него е редно да бъде изслушан от ВСС при разглеждането на предложението за оставката му. И повтори, че според него искането не е мотивирано.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"