Съдийската колегия на ВСС втори път не избра председател на СГС. Втори неуспешен опит да се избере председател на Софийски градски съд направи съдийската колегия на ВСС, съобщи БНР.

7 от съдебните кадровици гласуваха срещу двамата кандидати - Евгени Георгиев и Светлин Михайлов.

Дискусията продължи повече от 5 часа, но съдийската колегия не успя да избере човек за поста. За позицията се състезават Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. 

Георгиев акцентира върху съдийското самоуправление. Той декларира, че не би управлявал еднолично СГС. По думите му стана ясно, че негов приоритет е програма "Натовареност". Решение Георгиев вижда в осигуряване на повече съдебни зали. Съдийската колегия разпита Евгени Георгиев за специализациите му в чужбина. Тема на дискусията станаха и акциите му във фалиралата КТБ. Георгиев е притежавал 58 акции, които е загубил след фалита на банката.

Отложиха избора на председател на СГС

Отложиха избора на председател на СГС

Единият кандидат е приет в болница

Амбициите на другия кандидат Светлин Михайлов са свързани с това СГС да бъде успешен съд - без интриги и работещ спокойно. Михайлов отрече спекулациите да има много висок жизнен стандарт. Данъчната декларация, която той е подал показва, че притежава около 1 млн. лв. в пари и имоти.

Да не се бърка личният с професионалният живот, призова Михайлов и изтъкна, че всички сделки са законни.

Припомняме, и двамата кандидати се самономинираха за поста.

Съдийската колегия ВСС трябваше да гласува на 20 февруари, но тогава стана ясно, че Михайлов спешно е приет в болница и изборът беше отложен.

За да бъде легитимно избран един от двамата кандидати, той трябва да получи осем гласа, за да оглави Софийският градски съд. СГС от половин години е без председател заради внезапната оставка на Калоян Топалов.

Шефът на СГС изненадващо подаде оставка

Шефът на СГС изненадващо подаде оставка

Калоян Топалов е посочил лични причини...

Най-големият съд в България няма председател от септември 2017 г., когато Калоян Топалов изненадващо подаде оставка.

Заедно с Топалов оставка подаде и ръководителката на едното от двете граждански отделения на съда Биляна Балинова. И двамата са посочили лични мотиви като причина за решението си.

Топалов бе избран за председател на СГС през юни 2015 г. след отстраняването на Владимира Янева, която бе "опраскана" след разкритията за незаконни специални разузнавателни средства по разработката "Червеи". Името на Владимира Янева стана емблематично покрай големия скандал "Яневагейт".

Избирането му предизвика изненада, тъй като кандидатурата му имаше подкрепата на малцинството във ВСС и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. За поста обаче нямаше други кандидатури.