Висшият съдебен съвет (ВСС) е скрил един от сигналите, които е получил срещу председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който е сочен за фаворит за поста главен прокурор, съобщи „Правен свят".

На сайта на ВСС са публикувани справки на Инспекторатите на ВСС и ВКП за кандидатите за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Включени са всякакви сигнали, документи, становища и т.н., но един от сигналите срещу Цацаров липсва. Според „Правен свят" ВСС смята този сигнал за анонимен и затова не го е качил на сайта си, отбелязва бТВ.

Междувременно днес Етичната комисия на ВСС прие единодушно становищата, че Цацаров, Тонева и Сарафов притежават необходимите нравствени качества да заемат поста главен прокурор.

Липсващият сигнал срещу Цацаров е бил пратен в Министерството на правосъдието на 28 май 2010 г., а три дни по-късно е препратен към Етичната комисия на съвета. Сигналът е подписан от Христо Иванов Чобанов. В него се твърди, че Чобанов е бил страна по дело в Районен съд-Пловдив през 2007 г. адвокат от града го посъветвал да се срещне с председателя на окръжния съд в града Сотир Цацаров. Срещата се състояла, на нея магистратът му бил намекнал, че даже да загуби делото на първа инстанция, в Окръжен съд-Пловдив щял да спечели, но трябва да плати 10 000 лева. Човекът не платил и загубил делото.

В писмото на гражданина обаче няма нито номер на дело, нито какъв е точно казусът, нито други подробности около случая.

На 6 декември 2012 г. Етичната комисия е изпратила отговор на „Правен свят", от който става ясно, че на заседанието членовете на комисията на два пъти са канили на изслушване Христо Иванов Чобанов, но той не се е появил.

На 25 октомври 2010 г. председателят на Районния съд в Пловдив отговаря, че лице с такова име не е било страна нито по гражданско, нито по наказателно дело в районния съд в града. Комисията прекратява проверката по сигнала.

Сегашният състав на Етичната комисия обаче възобновява проверката. Изпратено е било запитване до МВР с искане да се провери дали на посочения адрес има лице с името Христо Иванов Чобанов, както и дали има друга информация за него в полицията.