Висшият съдебен съвет откликна на призивите на магистратите от Софийски градски съд за проверка на ръководството на съдилището.

Припомняме, от края на миналата година градски, районни и апелативни съдии се жалят с писма до Съвета от председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска.

Повече от три часа отнеха оплакванията на магистратите по време на първото за годината заседание на ВСС. Висшите магистрати изслушаха внимателно колегите си от СГС и се ангажираха с казуса им.

В крайна сметка Съветът взе решение да се извърши проверка на ръководството на най-голямото съдилище в страната. Ще се следи за административната и организационна дейност.

На дневен ред е и опцията за дисциплинарни наказания на ръководителите на градския съд. Предложение за дисциплинарно производство дойде от редиците на членовете на ВСС, но другата седмица ще стане ясно дали такова в крайна сметка ще има.

Според част от членовете проверката трябва да се извърши от работна група, сформирана от самите тях, а не от Инспектората на ВСС. Към края на заседанието си магистратите решиха, че проверката трябва да е финиширала до края на месец януари.