ГДБОП задържа още един подател на имейли за бомби в училища, съобщава БНР. Арестуваният е 16-годишен ученик. Той е изпратил имейли със заплахи за поставени взривни устройства в училища в четири града в страната.

Младежът е задържан в Пловдив. Установен е и неговият приятел, с когото са пращали мейли и са създали канал в Telegram.

На 31 март до няколко публични мейл адреса и до мейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас.

За разкриването на подателя са изискани данни от английска компания от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено е, че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла. Така се стигнало до ареста на момчето.

Ден по-рано бе арестуван и 17-годишен ученик в София, която заяви, че е изпратил заплашителните мейли, защото не му се ходило на училище.

Припомняме, че през изминалите дни десетки училища в страната получиха сигнали за поставени взривни устройства на електронните си пощи. Зачестилите сигнали породиха опасения за сигурността в деня на изборите. МВР сформира междуведомствена група, която да разработи инструкции за действие при сигнал за бомба.

17-годишен от София е пратил част от сигналите за бомбени заплахи в страната

17-годишен от София е пратил част от сигналите за бомбени заплахи в страната

Грозят го 5 години затвор и глоба до 15 000 лева