17-годишен ученик от София е изпратил част от електронните съобщения с бомбени заплахи за училища в цялата страна. Той е арестуван от ГДБОП, съобщи БНР.

При изпращането на имейлите с младежа са били няколко негови съученици. Те твърдят, че действията им са били провокирани от медийни публикации за първите писма от 27 и 28 март за поставени взвивни устройства.

Според източници на националното радио по време на разпити момчето е признало, че на 29, 30 и 31 март е създало от личния си телефон 4 четири пощенски кутии, от които изпратило десетки имейли с бомбени заплахи до училища и полицейски управления в цялата страна. С него са били двама или трима негови съученици. Младежът обяснил, че е пратил имейлите, защото не му се е ходило на училище.

Задържаха ученик, подал фалшив сигнал за бомба в Пазарджик

Задържаха ученик, подал фалшив сигнал за бомба в Пазарджик

По случая е образувана преписка, документите са предадени на прокуратурата

При извършеното претърсване са намерени компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийсата районна прокуратура.

"В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. В последствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги. В последствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не ми се ходи на училище", обясни във връзка със серията от фалшиви сигнали за взривни устройства в учебни заведения ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров, цитиран от БНР.

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната
Обновена

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора

Пред Нова телевизия той заяви, че по всички признаци заплахите са фалшиви. Щом имейлите са идентични, с използван гугъл преводач.

Става въпрос за хибридни атака от страни извън Европейския съюз, не мога да конкретизирам държави. Очевидно е, че има връзка с предстоящите избори, но не пряка, а очевидно се цели да се всее страх и смут в населението.

Български държави се включиха едва от сряда насам на гребена на вълната и използваха момента.

Според Владимир Димитров като съвет към МОН и от името на Министерството на електронното управление, училищните директори трябва да се ориентират към единна система за управление на сайта и е-пощите на училищата си, а не, както е сега, всяко училище да има собствен подход. Това от гледна точка на сигурност не е практично и редно, въпреки че явно се цели да се спестят средства.

17-годишният младеж го грозят пет години затвор и глоба до 15 000 лева, каза пред БНТ Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР. Още две деца на 15 години подали сигнали за конкретни училища, но по телефон, посочи Станев.

Заловиха рецидивист, подал фалшлив сигнал за бомба във Варна

Заловиха рецидивист, подал фалшлив сигнал за бомба във Варна

По случая е образувано досъдебно производство

Припомняме, че в последните дни се наблюдава бум на бомбените заплахи. На 27 март десетки училища в Бургас, Варна и София получиха сигнали за поставени взривни устройства. Идентична бе и ситуацията на следващия ден, когато бомбени заплахи имаше в столицата и Сливен. Сигнали постъпиха и на 29 март в Бургас.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че ще бъде сформирана междуведомствена група, която да разработи процедура за реагиране при заплаха за поставено взривно устройство в "обекти от критичната инфраструктура. По думите му заплахите са част от хибридна атака, идваща извън страната.

ЦИК също се разтревожи за сигурността в деня на вота и изпрати писмо до МВР с искане за указания как да процедира при получаване на сигнал за бомба по време на изборите.