Задържаха 16-годишно момче, подало фалшив сигнал за поставено взривно устройство в училище в Пазарджик, информира БиТиВи. Преди няколко дни младежът подал сигнал на телефон 112 за поставена бомба в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Отзовалите се на място полицейски екипи евакуирали училището и претърсили сградата. Бомба обаче не била открита.

Полицията установила самоличността на подателя на сигнала. Това е 16-годишен ученик от учебното заведение. По случая е образувана преписка. Документите са предадени на прокуратурата.

С ученикът работят инспектори от Детска педагогическа стая.

Припомняме, че в последните дни се наблюдава бум на бомбените заплахи. На 27 март десетки училища в Бургас, Варна и София получиха сигнали за поставени взривни устройства. Идентична бе и ситуацията на следващия ден, когато бомбени заплахи имаше в столицата и Сливен. Сигнали постъпиха и на 29 март в Бургас.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че ще бъде сформирана междуведомствена група, която да разработи процедура за реагиране при заплаха за поставено взривно устройство в "обекти от критичната инфраструктура. По думите му заплахите са част от хибридна атака, идваща извън страната.

ЦИК също се разтревожи за сигурността в деня на вота и изпрати писмо до МВР с искане за указания как да процедира при получаване на сигнал за бомба по време на изборите.

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната
Обновена

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора