Тринадесет предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите са депозирани във ВСС в срока определен с чл. 29в от Закона за съдебната власт и чл. 12 от Правилата за провеждане на избори за членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите.

В последния ден от срока, 27 март, е постъпило предложение от прокурори при Върховна касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Сарафов, който е заместник на главния прокурор при ВКП.

Предлагащите го прокурори се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата. В мотивите е посочено, че Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията, 13 април, кандидатите следва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона.

В същия срок кандидатите трябва да представят декларация, свързана с несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 2 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси при вземане на решения, за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си по чл. 19а, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

В срок до 18 април, до три дни от представянето им, документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях, могат да се представят до 12 май, като ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им, 15 май.

Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи на 27 май и на 3 юни, като право на участие имат 1506 прокурори.

Припомняме, директорът на Националната следствена служба (НСС) и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков е единствената кандидатура за изборен член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите.