Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев.

Той е обвинен за длъжностно присвояване (престъпление по чл. 201 от НК), затова че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти е поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив общо 22 137 лева, които присвоил за себе си. Това досъдебно производство срещу Радев се води и за безстопанственост (престъпление по чл. 219 от НК).

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Арестуваха кмета на Костенец заради обещан подкуп на общинар

Искал съветникът да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет

По второто дело на Радостин Радев е определена парична гаранция в размер на 50 000 лева. На 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп. Той бе обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.

Кметът на Костенец излиза под домашен арест

Кметът на Костенец излиза под домашен арест

Първоначално обявената мярка е 10 000 лв., след това е увеличена на 30 000 лв.

По първото дело кметът на Костенец бе задържан под стража, впоследствие мярката му за неотклонение бе изменена в "Домашен арест". На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд отново измени мярката му в по-лека - гаранция в пари от 70 000 лева. Това определение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.