Вандали са счупили предното стъкло на колата на журналист от Дупница в нощта на петък срещу събота. Колата е била паркирана пред дома на журналистката от изданието DenNews Десислава Панайотова, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България.

От Асоциацията на европейските журналисти - България настояват случаят да бъде разследван извън полицията и прокуратура в Дупница. Това може да бъде Главна дирекция Национална полиция или Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Причина за това настояване на АЕЖ е работата на журналистката Панайотова и фактът, че това е второ нападение над нейната кола. Изключено е деянието да е извършено с цел кражба, тъй като стъклото не е отстранено и от автомобила не липсва нищо.

Това е второто посегателство срещу автомобила ѝ в последните месеци. На 4 декември колата е простреляна със сачма. Журналистката изключи зад това да стоят лични мотиви, тъй като тя ѝ семейството ѝ не са в конфликт с никого. "Не мога по никакъв начин да твърдя каква е причината и кой го е направил. Мога да кажа, че нямам конфликт с никого. Не водя дела", заяви тя.

В случая по всяка вероятност, не става дума за битово престъпление, а за целенасочено посегателство срещу свободата на изразяване, предполагат от асоциацията.

Тя е един от най-активните журналисти в разследването на изчезването на Янек Миланов от Дупница. Младият мъж изчезна през 2020 година. Последно е бил видян да се качва в автомобила на Васил Капланов, който някога е работил като охранител на обявените за международно издирване "братя" Галеви.

Капланов бе задържан през септември 2020 г., а два месеца по-късно синът му е арестуван по обвинение, че е вандализирал автомобила на изчезналия Янек Миланов. Въпреки намесата на главния прокурор Иван Гешев до момента не е ясно какво е станало с Янек Миланов - следите му не са открити.

Проведоха следствен експеримент в Дупница заради изчезналия Янек Миланов

Проведоха следствен експеримент в Дупница заради изчезналия Янек Миланов

Униформени влязоха в апартамента, пред който мъжът е видян за последно

Припомняме, 43-годишният Янек Миланов е в неизвестност от 31-ви юли 2020 г., когато за последно е засечен от камери за видеонаблюдение в джипа на бившия бодигард на братя Галеви - Васил Капланов-Каплата.

Във връзка с разследването Каплата беше задържан. След това в Дупница имаше спецакция, където бяха задържани още четирима души.

На 25 август 2020 г.главният прокурор се срещна с брата на Янек и пое ангажимент лично да се заеме с разследването.

На 10 септември бе съобщено, че се разширява района за издирване на изчезналия мъж.

На 26 ноември водолази обходиха язовира и преди десетина дни, но без резултат.

Все още няма привлечен обвиняем по досъдебното производство за отвличането на Миланов, а Окръжната прокуратура в Кюстендил вече три пъти удължава срока на разследването.