Договорът за поддръжка на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) към момента е изтекъл и едва след подновяване може да се мисли за подобрения. Това е заявила Снежанка Смилковa, представител на "Информационно обслужване" АД, по време на участието си в среща в Министерството на правосъдието за проблемите на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и Единния портал за електронно правосъдие. От страна на МП са присъствали министърът проф. Янаки Стоилов и заместниците му Юлия Ковачева и Иван Демерджиев.

Адвокатите Валя Гигова и Асен Григоров от Висшия адвокатски съвет са представили проблемите на адвокатите при работата с портала и необходимите промени по функционалностите му. Още през лятото от адвокатурата поискаха спешни промени в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за съдебната власт, с които въвеждането на електронното правосъдие да бъде удължено с една година.

Проф. Стоилов постави пред участниците в двете срещи въпроса за законодателни промени, които да удължат и улеснят прехода от традиционно към електронно правосъдие, за да се решат всички проблеми. Според него е добре двете системи да съществуват едновременно известно време.

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

ВКС: Е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието

Върховните съдии посочват редица дефекти на единната информационна система

В дискусията за ЕИСС участие са взели представители на Върховния касационен съд - съдиите Тотка Калчева, Мими Фурнаджиева, Бисер Троянов, на Висшия съдебен съвет - Гергана Мутафова и Вероника Имова, на "Информационно обслужване" АД - Снежанка Смилковa и Николета Стоянова.

Представителите на Върховния касационен съд изложиха мотивите на ВКС за отказ от работа с ЕИСС. Съдия Калчева е обърнала внимание, че системата дава възможност за промени по съдебен акт след неговото обявяване. От думите на Гергана Мутафова от ВСС става ясно, че въпросната възможност за редакция е била добавена по искане на съдилищата, а целта й е да се поправят технически грешки, забелязани непосредствено след обявяването на съдебния акт.

ВКС спря работата си с Единната информационна система на съдилищата

ВКС спря работата си с Единната информационна система на съдилищата

ЕИСС се спира до отстраняване на пречките за пълноценното й използване

Янаки Стоилов смята, че в ЕИСС трябва да могат да бъдат направени промени, но времето за редакция да бъде силно ограничено, за да няма възможност за злоупотреби.

Припомняме, Единният портал за електронно правосъдие трябваше да заработи още през ноември миналата година.

През август тази година обаче ВКС обяви, че спира да използва Единната информационна система на съдилищата.

Това се случи, след като месец по-рано от излязоха с позиция до министъра на правосъдието и Висшия съдебен съвет, в която заявяват, че е-системата на съдилищата е опасна за правосъдието и посочват редица дефекти в нея.