Съюзът на съдиите призова премиерът Бойко Борисов да се разграничи от съветника си Яне Янев и да вземе мерки той да понесе своята отговорност. В отворено писмо до премиера от Управителния съвет на съюза призовават Борисов да направи необходимото Янев да обяви източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС миналата седмица.

Припомняме, скандалът със SMS-а се разрази миналата седмица, след като председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че е получил съобщение от номер, който има на премиера Бойко Борисов. Съобщението гласеше: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме”. С това съобщение премиерът е бил информиран в реално време за хода на дискусиите по скандала „Яневагейт”.

Замесването на името на Борисов с ВСС го накара изненадващо и неканен да се появи на заседанието и да поиска да бъде изслушан във връзка със скандала.

Там той обясни, че съобщението му е пратено от трети човек, а ден по-късно каза, че става въпрос за негов съветник. Ден след това Яне Янев заяви, че той е изпратил съобщението до премиера, но преди това го е получил от свой човек във ВСС.

След вчерашните изненадващи кадрови промени във ВСС, Борисов заяви категорично, че не се намесва в работата на никого и няма общо с промените. Той ги определи като провокация.

Съдиите изтъкват, че повод за писмото им е именно изявлението на премиера. Те посочват, че в последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима намеса, изразяваща се в действията на Яне Янев.

Според магистратите не е нужно изрично да напомнят, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на съветници на премиера в такива дейности. Те приканват Борисов да изрази отношението си към действията на Янев, като потвърди, че те са съгласувани с него или се разграничи, взимайки необходимите мерки.

Те са категорични, че само огласявайки източника на SMS би се установило комуникацията на Янев с лице от ВСС била ли е съобразена с принципите на разделението на властите, както и какви са били съображенията на участниците в комуникацията да ангажират и Борисов в нея.