Янко Попов - Туцо, който бе осъден на 10 г. затвор по делото "Килърите", е поискал да бъде пуснат предсрочно на свобода, съобщи "24 часа".

"През времето, което съм в затвора, вярвам, че съм доказал своята лоялност и своята смиреност. Показал съм, че съм готов остатъкът от присъдата си да изтърпя в домашни условия при семейството си и децата си", заявил Туцо пред Софийския градски съд. Но и той, и апелативният съд са отхвърлили молбата му.

Попов вече е излежал 7 г.и 8 месеца зад решетките. Едно от изискванията на закона, за да бъде пуснат, е, да е изтърпял повече от 1/2 от наказанието си. Туцо отговаря на това условие, но според прокуратурата още не е готов за свободата.

В затвора бил наказван 3 пъти през 2018 г. - 2 пъти дисциплинарно и веднъж условно. Награждаван е, преди да го хванат със забранен джиесем в килията. Според прокуратурата до наказанията "поведението му в затвора може би е било изрядно, но след средата на 2018 г. се променило" и за година и половина нямало убедителни доказателства да се е поправил.

Съдът отказа да освободи предсрочно Янко Попов от Килърите

Съдът отказа да освободи предсрочно Янко Попов от Килърите

Няма доказателства за подобряване на поведението му

Отрицателно становище за пускането на Туцо дал и началникът на затвора. От управата смятат, че е започнало поправяне на Туцо, но не и "трайно превъзпитаване".

"Рискът от вреди към обществото е непроменен", заявил пред съда инспектор, пратен от затвора.

В отговор Туцо заявил, че социалните работници не искали да говорят с него. Носели му само документи - молби и заповеди. "Не ми е ясно какво се работи с мен, ако е възможно да уважите молбата ми", обърнал се той към магистратите.

Туцо бе осъден на 10 г. затвор за участие в бандата на Петър Стоянов - Сумиста и като помагач в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, застрелян на 3 юли 2009 г. Според разследването той е помогнал на 2-ма издирвани за убийството да се скрият.

Съдът "закотви" Туци от "Килърите" в ареста

Съдът "закотви" Туци от "Килърите" в ареста

Събраните доказателства сочат, че той е съпричастен към

Според досието му преди да влезе в затвора, Туцо е излежал по арестите 5 години, 3 месеца и един ден. Зад решетките са му зачетени 28 работни дни.

Софийският градски съд (СГС) е отчел този факт и е посочил, че Туцо е в затвора едва от 1 декември 2017 г. Престоят му там имал ефект, но недостатъчен. Рискът от рецидив при него намалял, но със 7 точки - от 56 на 49, при 100 възможни.

На Туцо му остават да лежи още 2 г. и 3 месеца. Той все още е в затвора под строг режим. Останалите подсъдими по делото "Килърите" - Сумиста, търновският бизнесмен Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, отнесоха доживотни присъди без право на замяна.

„Килърът” Туци болен, но остава в ареста

„Килърът” Туци болен, но остава в ареста

Не беше освободен и другият задържан Васил Петков Костов

Припомняме, през 2010 година при акция в Самоков Янко Попов е арестуван, за извършване на тежки престъпления като част от група "Килърите", заедно с още 7 души от града.