Ясни и обективни критерии кои престъпления да бъдат разследвани от дознатели и кои от следователи.

Това е необходимо на разследването в България според директора на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Той посочи, че за първи път в парламента тази идея има подкрепа.

В интервю за БНР Найденов посочи, че въпреки демонстрирания консенсус от правната и от вътрешната парламентарна комисия не е сигурно, че депутатите ще гласуват подобна промяна в НПК.

"По един категоричен начин от професионалистите, от юристи, беше посочено, че това положение, което вече две години държавата си позволява да заплаща заплати, високи заплати на магистратите, без да им възлага работа, е нещо, което не би могло да си позволи нито една държава," коментира Найденов.

Фактът, че съдът в Дупница не е одобрил протоколите за претърсване и изземване след акцията срещу бизнесмените, известни като братя Галеви, не означава, че ще бъде прекратено досъдебното производство, образувано по повод изтичането на служебна тайна, посочи още Бойко Найденов.

"Трябва да говорим за осъдителните присъди, обвинителните актове, ако щете. Това е нашата слабост, така или иначе още не сме достигнали до това ниво на което са стигнали колегите по света, призна директорът на Националната следствена служба.

Той посочи обаче, че в нито една държава следствени или подсъдими не биха имали такъв ефир, докато все още тече разследването и има сериозни съмнения, че са престъпнци.