Около 700 000 лв. месечно струва охраната на АЕЦ „Козлодуй”. Атомната електроцентрала е предприела всички необходими мерки по линия на физическата защита и охраната на обектите, обяви енергийният министър Теменужка Петкова в почти празната пленарна зала по време на парламентарния контрол.

Депутатът от БСП Красимир Янков се заинтересова кой охранява АЕЦ „Козлодуй”, какви са разходите за охрана и каква дейност извършва звеното за самоохрана.

Петкова изтъкна, че през годините са предприемани редица действия за гарантиране сигурността на централата като обект със специален статут по отношение на охраната. С решение на Министерския съвет от юли 2005 г. ядрените съоръжения на площадката на АЕЦ „Козлодуй” са определени като особено важни по отношение на физическата им защита, а впоследствие площадката на дружеството е включена в списъка със стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност - с решение на МС от юли 2009 година.

Осигуряването на физическата охрана и пропускателният режим на обособените защитени зони и изградените ядрени съоръжения, разположени на работната площадка, са регламентирани както в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, така и в Закона за МВР. Те се изпълняват от служители на силовото ведомство.

Физическата защита се осигурява от служители на ОДМВР-Враца на база сключен договор през 2012 г. за срок от 5 години. Предстои той да бъде подновен при спазване условията на Закона за обществените поръчки. Работата на полицейските органи включвала оперативни дейности, физическа охрана и пропускателен режим. Тя обхваща зони за физическа защита на съоръжения, помещения, площадки и транспорт.

Месечната цена включва възнаграждения на реално назначени служители в районното управление на атомната електроцентрала, моторни превозни средства, обезпечаване на материалната база.

Съгласно договора, районното управление осигурява необходимия брой постоянни постове, автопатрул, групи за реагиране, временни постове за обходни двойки и постове за подсилване при извънредни ситуации.

Численият състав на районното управление е 316 служители, като реално заетият щат на МВР към момента е 283 служители. „Средномесечният разход при реално зает щат на МВР за АЕЦ “Козлодуй” е приблизително 700 000 лв., като извършените разходи за охрана са съгласно щатната таблица на МВР за реално назначени служители по щат”, обясни Петкова.

АЕЦ „Козлодуй” разполага с издаден лиценз за извършване на дейности по самоохрана на имуществото от 31 юли 2012 година. Лицензът е издаден от ГД „Национална полиция” на МВР и отговаря на изискванията и условията за издаване на лиценз, заложени в Закона за частната охранителна дейност, увери енергийният министър. На това основание там е създадено звено за самоохрана с четирима служители, които охраняват имуществото и придружават пратки, собственост на дружеството. Те придружават и външни лица до административните сгради на предприятията при техни посещения.

БСП депутатът запита още дали енергийният министър е запознат с длъжностните характеристики на въпросните служители.

Петкова посочи, че се е запознала с длъжностните характеристики на тези лица. „Няма нищо незаконно и нетипично АЕЦ „Козлодуй” да разполага с такова звено”, посочи тя. Пратките, които се придружават, не са ценни пратки по смисъла на закона, поясни още Петкова.