Седмината гранични полицаи, които бяха арестувани при акция на ГКПП Дунав мост, са с в ареста с мярка за задържане под стража до 72 часа. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Групата им се занимавала с корупционни престъпления, искания и получавания на подкупи, стана ясно от информацията, предоставена на медиите. Арнаудова заяви, че са събрани достатъчен брой доказателства, разпитани са и около 10 свидетели, двама, от които пред съдия от Специализирания наказателен съд

На пресконференцията присъстваше и зам.-директорът на Вътрешна сигурност в МВР Павлин Коджахристов. Той обяви, че вътрешното ведомство вече разполага с дрон, който може да бъде използван по всички възможности на закона. Няма хора, които не могат да бъдат хванати. Дронът ще се използва за наблюдение, както на морските КПП-та, така и на зелената граница, обяви Коджахристов.

Десет задържани при акцията за подкупни граничари на Дунав мост
Обновена

Десет задържани при акцията за подкупни граничари на Дунав мост

Проверки се извършват и у нас, и в Румъния

На задържаните граничари е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, обяви Румяна Арнаудова. Единият от тях бил хванат с белязани пари - 20 евро, като за различните видове моторни превозни средства сумите били различни. Били извършени три претърсвания на домовете на тези служители, като в едно от тях е открита сумата от 20 хиляди лева. Видео и аудио записи доказват вината на седемте задържани на ГКПП Русе на Дунав мост, заявиха от прокуратурата. Доказателствата по това обвинение, са събрани с използването на специални разузнавателни средства.

След документирането чрез СРС-та прокурорите са разпоредили последващи разпознавания чрез снимки от страна на лицата, от които са искани подкупи. Граничните полицаи мотивирали искането за подкуп с отказ от заявление за щателна митническа проверка. Освен претърсвания на домовете на граничните служители са били обискирани и автомобилите. Във всяко от седемте лица са открити различни суми.

Павлин Коджахристов разказа още, че първоначално всички са отрекли в тях да има чужди пари. Един от задържаните първоначално отрекъл, а след това обяснил как един гражданин е изтървал две банкноти и той хукнал да го догони, за да му ги върне, но впоследствие бил задържан от служителите. След това обяснил, че незнайно как някакви суми са се приплъзнали в джоба му. "Изобщо смешни и детски обяснения за човек със завидно образование", коментира Павлин Коджахристов. Задържаният бил компютърен специалист и работил за позиция на човек със средно образование.

Той каза още, че граничните полицаи с годините са изменили начина на събиране на суми. Използвахме и дрон, заяви още той. "Няма хора, които не могат да бъдат хванати. Повечето полицаи на този граничен пункт не са искали и не са получавали парични суми, а с тези системни действия от страна на прокуратурата и МВР процентът на събраните суми намалява. Тези схеми работят от 40-50 години, но се променят обектите. Искат се дребни суми, коментира още зам.-шефът на вътрешна сигурност в МВР.

Относно предишна акция - на ГКПП "Лесово" Иван Гешев, председател на Специализираната прокуратура обясни, че вече има дело, което е в съдебна фаза. Има още едно производство, касаещо митничари на ГКПП "Капитан Андреево", което предстои да бъде внесено с обвинителен акт в Специализирания наказателен съд. Това дело е от преди година и нещо. Мерките за неотклонение не са основните. За нас е важно делото да влезе максимално бързо в съда и той да прецени дали има доказателства за престъпление или не.

Относно "Лесово 2" има 14 обвиняеми с различни мерки за неотклонение, двама от тях са с домашен арест и парични гаранции. Според заявеното от наблюдаващите прокурори би трябвало да не представлява проблем в близките месеци в началото на годината да бъде внесено в Специализирания наказателен съд.