За броени часове столични криминалисти разкриха и задържаха извършители на автокражба. При полицейската операция са арестувани известните на полицията Папен и Руския.

Полицейската операция за разкриване и задържане на извършители на автокражба е проведена от служители на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" - СДВР. Действията били предприети по досъдебно производство, образувано след сигнал от собственичката на лек автомобил "Ауди АЗ". Жената съобщила в столичното Девето РУ, че сутринта на 11 септември установила липсата на паркираното пред блок в ж.к. "Люлин" превозно средство.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, още същия ден криминалисти установили колата в село Волуяк. Организирано било наблюдение на действията на извършителите. Не след дълго "Ауди"-то било подкарано, осигурен бил и ескорт от "Фолксваген Голф 5".

След светкавични действия двата автомобила били спрени и задържани шофьорите. Зад волана на откраднатата кола бил 40-годишния В.Г.-Папен от село Волуяк, известен на полицията за престъпления, свързани с МПС. Водач на съпровождащата кола бил криминално проявеният и осъждан 43-годишния С.Г.-Руския, с адресна регистрация в София.

Извършената справка показала, че на отнетия автомобил са монтирани регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Последвали процесуално-следствени действия в превозни средства и в домовете на двамата задържани. Намерени и иззети са три технически устройства - за взломяване на автомобилни ключалки тип "тирбушон", за привеждане на автомобили в движение, за заглушаване на GPS сигнали.

Открити са също заготовки и ключове, две радиостанции, компютри от леки автомобили, множество мобилни телефони и СИМ карти, пушка, отвертки и ръкавици, зелена тревиста маса.

След доклад на материалите по досъдебното производство в Софийската районна прокуратура, В.Г. и С.Г. са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление. Полицейските мерки за задържането им са удължени за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава.