Столичната полиция отчита намаление на регистрираните извършени престъпления с 9% и леко увеличение на разкриваемостта на престъпленията в края на 2018 г.

Това стана ясно при представянето на годишния отчет на СДВР от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

За 2019 г. пред полицията като предизвикателство стоят провеждането на изборите за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление.

Задачата пред СДВР остава основно да създаде условия за добър обществен ред и да не се допускат престъпления срещу правата на българските граждани.

"Предстои вкарване в работен режим на 85 нови автомобила, които в рамки на месец и половина се очаква да бъдат предоставени на СДВР", отбеляза Маринов.

КАТ започва масирани проверки по пътищата

КАТ започва масирани проверки по пътищата

Акцията ще продължи през следващите 24 часа...

Ще се обърне внимание и по отношение на пътната безопасност. Към настоящия момент обстановката в района на отговорност на СДВР стои по-добре в сравнение с тази в Пловдив, където имат сериозни проблеми с пътната безопасност.

Полицията се похвали с това, че през миналата година в София няма загинало нито едно дете в катастрофа. Общо обаче за миналата година в сравнение с 2017 г. загиналите са с 14 души повече.

За обезпечаване на пътната безопасност се предприемат необходимите мерки, но столичните пътни полицаи в София са ежедневно ангажирани в многобройните масови мероприятия, които трябва да подсигуряват.

Полицията апелира водачите да спазват правилата на движение, да са по-толерантни и положителни на пътя. От СДВР ще въведат на допълнителни технически средства.

На въпрос какви са мерките, които се предприемат, свързани с предстоящата визита на папа Франциск, от СДВР гарантират, че е създаден щаб на национални ниво, който ще вземе необходимите мерки. Това е едно посещение с висок риск и може да предизвика доста затруднения за гражданите, но от полицията се надяват, че ще бъдат разбрани.

Отчетена е и добра комуникация и координация със Столична община. През последните два месеца СДВР е получила дарение от Столична община на два броя мобилни камери, които допълнително ще бъдат включени на територията на столицата.