ООН - сграда С рекордните 82 гласа от 100 възможни българският професор по наказателен процес Екатерина Трендафилова беше избрана вчера за член на Международния наказателен съд.

Гласуването се състоя в централата на ООН в Ню Йорк. Кандидатурата на професор Трендафилова беше издигната през юли миналата година и успешното й избиране се оценява като огромен успех за България, съобщи пресцентърът на МВнР.

Проф. Екатерина Трендафилова е един от най-авторитетните български специалисти по наказателно право.

Тя е водещ експерт по изработването на новия Наказателно-процесуален кодекс и на редица други законодателни инициативи, свързани с процеса на реформи на българската съдебна система.

Проф. Трендафилова е автор на повече от 70 научни публикации в България, САЩ, Франция, Италия и Холандия в областта на международното наказателно право, сравнителното и конституционно право.

От 2002 г. тя е неизменен член на Консултативния съвет по законодателството към председателя на Народното събрание на Република България.

С опита си на високо квалифициран юрист тя ще окаже значим принос в дейността на този важен орган в областта на международното наказателно право.

Статутът на Международния наказателен съд е приет в Рим на 17 юли 1998 г. от Дипломатическата конференция на ООН за учредяване на съда. Той беше сформиран през 2002 година като правораздавателна институция, на която страните делегираха наказателна юрисдикция в случаите на престъпления срещу човечеството, геноцид и международна агресия.

Към момента 139 държави са подписали Статута, а 99 са го ратифицирали. Нашата страна, която ратифицира Статута на съда на 11 април 2002, е между 60-те страни основателки.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан нарече новата международна институция "шанс за възтържествуване на универсална справедливост".

Съдът се състои от 18 членове, които се избират с три-, шест- и девет- годишен мандат, за да се гарантира приемственост на правораздаването.