Началото на първата по рода си кампания за предоставяне на безплатно изследване на гликиран хемоглобин за пациенти, страдащи от захарен диабет втори тип, сложиха от Националната пациентска организация (НОП), с подкрепата на Българското дружество по ендокринология.

В продължение на 1 година НПО и най-новият и член - Асоциация "Диабет тип 2", ще обхванат минимум 9000 пациенти със захарен диабет тип 2. В рамките на кампанията ще се предостави възможност за едно допълнително изследване на гликиран хемоглобин, като целта е генериране на по-ефективен контрол на заболяването.

"Националната здравноосигурителна каса по-скоро губи, вместо да пести, като не изследва пациентите си достатъчно и навреме", посочи председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Пестейки от изследвания, създаваме по-големи проблеми за касата, защото при липса на контрол болните от това заболяване могат да развият сериозно усложнения, предупредиха присъстващите на брифинга специалисти.

Към момента диагностицираните пациенти с диабет имат право на две безплатни изследвания на гликиран хемоглобин, които се покриват от НЗОК. Благодарение на тази кампанията изследванията ще станат 3 в рамките на 12 месеца.

Честият контрол е изключително важен, тъй като дори покачване с 1% на хемоглобина увеличава многократно риска от усложнения. С 37% се увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения, повишават се рискове от бъбречни и други проблеми, посочват лекарите. Подобряването на нивата на кръвната захар намалява риска от развитие на очни усложнения с 21% и с 33% на ранно развитие на бъбречна недостатъчност, изчисляват те.

В рамките на кампанията на всеки пациент ще бъде предоставен талон за безплатно изследване, като с него те ще бъдат насочвани към лаборатория "Бодимед", където да го извършат. Пациентите ще бъдат насочвани от лекуващите ги ендокринолози, които ще преценят кога да се направи изследването. Програмата стартира в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и други, като участващите лекари са над 70 специалисти ендокринолози.

Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар в организма. Повишените нива на кръвна захар, или хиперглекимия, водят до увреждане и усложнения в сърдечносъдовата, нервната, зрителната и други системи. Поради тази причина диабетът е заболяване, което рано или късно води до увреждане на целия организъм, уточняват специалистите.

Съществуват два основни типа диабет, като основната разлика между първи и втори тип е свързана с производството и чувствителността на организима към хормона инсулин, произвеждан от панкреаса. При захарния диабет тип 2, панкреасът произвежда инсулин, но той не е достатъчен да поддържа кръвната захар в нормални граници.