Правосъдният министър Данаил Кирилов прие австралиецът Джок Полфрийман в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация.

Срещата се състоя в Министерството на правосъдието дни, след като министърът покани Полфрийман на разговор по проблемите в затворите.

Двамата се разбраха да се провеждат регулярни срещи с неправителствената организация, на които да бъдат обсъждани въпроси относно средата в пенитенциарните заведения.

Австралиецът ще подготвя и аналитични материали във връзка с подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

Полфрийман: Съжалявам за Монов, не съм престъпник

Полфрийман: Съжалявам за Монов, не съм престъпник

Той разказа своята версия за случилото се на 28 декември 2007 година

Припомняме, Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.