Съжалявам за смъртта на Андрей Монов, но целта ми беше да спася живот, не да отнема живота на някого.

Това заяви австралиецът Джок Полфрийман в интервю за NOVA. Той разказа своята версия за случилото се на 28 декември 2007 година, когато студентът Монов бе убит, а Полфрийман - осъден на 20 години затвор за убийство. 

Припомняме, че случаят му доведе до скандал, след като беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г.

Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност. А в последствие стана ясно, че през годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната.

Полфрийман заяви, че смята да изплати присъденото му от съда обезщетение на близките на Андрей Монов.

Полфрийман не се страхува да живее в София

Полфрийман не се страхува да живее в София

Уверява, че ще плати цялото обезщетение

Запитан къде смята да живее в бъдеще, ако бъде окончателно освободен, обясни, че ако реши да остане в България, то ще бъде за да развие затворническото сдружение с офиси в страната за подпомагане на близките на затворници и за тяхната интеграция.

"Не съм бил престъпник преди това, не съм бил наркодилър, не съм бил част от ОПГ. Аз бях в професионалната армия в Британия. Не съм criminal", казва още Джок Полфрийман в интервюто си.

Той е решен да не бяга от страната и по-рано заяви, че не се страхува да живее у нас. Семейството му вече е купило билет за прибирането му, но той все още няма паспорт. 

Красимира Карабашева, приятелка на Андрей Монов, коментира краткото интервю на Полфрийман като добре посъветван как да се държи пред камерите. По думите й той едва сега и за първи път за всичките тези години изрича съжаление за постъпките си.

Близките на Андрей Монов се надяват просто и само на справедливост и това присъдата да бъде изтърпяна в пълен размер, обясни Карабашева и допълни, че те не се интересуват от другите - евентуално политическите - употреби на казуса с предсрочното условно предупреждаване на австралиеца.

Никой да не се меси в решението на съда за Полфрийман, призова президентът

Никой да не се меси в решението на съда за Полфрийман, призова президентът

Като президент няма да си позволи да коментира съдебно решение

Карабашева постави акцент върху това, че това е присъда за престъпление, което би могло да не е само с един убит, а с две жертви, тъй като и второто момче е било ранено смъртоносно.