Джок Полфийман ще трябва да се подписва всяка седмица в районно управление в София, след като бъде освободен от Дома за временно настояване на чужденци в Бусманци днес. Това съобщи шефът на Дирекция "Миграция" Николай Николов. Очаква се австралиецът всеки момент да напусне сградата на дирекция "Миграция".

Вместо да бъде изведен от България Порфрийман ще трябва да се подписва всяка седмица.

Паспортът му ще бъде върнат, когато има влязла в сила съдебно решение - какво съдебно решение обаче комисар Николов се обърка в обясненията си дали на ВКС или на Административния съд, или на Върховния административен съд.

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

Лозан Панов призова Младен Маринов да освободи австралиеца

Николай Николов обясни, че процедурата по експулсирането на Джок Полфрийман е спряна, тъй като все още е валидна заповедта той да напуска страната, издадена през 2011 година от тогавашния директор на Дирекция "Миграция". Чакаме решението на съдебна инстанция, посочи Николов, а на въпрос на журналисти за кой съд става въпрос, Николов посочи: "На който и да е съд."

Паспортът на австралиеца е иззет, след като му е поискано да го предаде доброволно, но той е отказал. Паспортът е във властите, като е отнет законно, по думите на Николов по член от закона, като го цитира. Ще се легитимира с копие от заповедта, с която разполага и всички преписи от заповеди. Паспортът е отнет за да се обезпечи заповедта за експулсиране и ще му бъде предоставен при изпълнение на заповедта за експулсиране.

По време на престоя си Полфрийман е допуснал едно нарушение. Той е бил хванат с мобилен телефон камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът само го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени - без камера.

Борисов слуша съдиите, а МВР шефът се съгласява с премиера

Борисов слуша съдиите, а МВР шефът се съгласява с премиера

По повод освобождаването и задържането на Джок Полфрийман

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г.

Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност. А в последствие стана ясно, че през годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната.

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

ВКС ще побърза с казуса "Полфрийман"

Лозан Панов призова Младен Маринов да освободи австралиеца

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

През миналата седмица съдиите, постановили решението за предсрочно условно освобождаване от Апеллативния съд, посочиха, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение. В позицията си от вчера председателят на ВКС Лозан Панов, който призова за бързо разглеждане на елементарния от юридическа гледна точка казус, също заяви, че определението на САС подлежи на незабавно изпълнение и посочи като отговорен за неизпълнението му вътрешния министър Младен Маринов.

След 19 часа австралиецът излезе от центъра за задържане на чужденци в Бусманци и определи отнемането на паспорта като странна мярка на МВР, тъй като ако отиде на летището компютърът ще светне срещу името му независимо дали има или няма паспорт.

"Надявам се всичко да приключи бързо. Малко странно беше, че около половин час преди да кажат, че ще бъда освободен, дойдоха на обиск и ми взеха паспорта. Имам забрана и няма да напускам страната. Не искам да направя нещо, което ще бъде обида към МВР", заяви Полфрийман. По думите му той до този момент винаги е притежавал паспорт. Според него не българският народ е настръхнал от предсрочното му освобождаване, а протестите са инспирирани от определи партии - ВМРО и "Атака" и не се страхува да се движи по улиците. Джок Полфрийман заяви, че смята да изплати присъденото му от съда обезщетение на близките на Андрей Монов.

Запитан къде смята да живее в бъдеще, ако бъде окончателно освободен, обясни, че ако реши да остане в България, то ще бъде за да развие затворническото сдружение с офиси в страната за подпомагане на близките на затворници и за тяхната интеграция.