Предсрочно освободеният от затвора австралиец Джок Полфрийман няма валидни лични документи и затова е задържан в центъра в Бусманци. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров след изслушването му в парламентарна комисия, която разглежда 5-часовото спиране на излъчване на националното радио от 13 септември.

Има изявление, че такива документи са издадени, физически той не разполага с тях, подчерта обвинител номер едно. Ако му дадат документите, той няма основание да стои в Бусманци. 

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение

Документите за самоличност не се държат от Министерството на правосъдието (МП), нито от прокуратурата, нито от МВР, продължи с обясненията той.

Замислете се кой издава тези документи, посъветва Сотир Цацаров медиите. 

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат

Припомняме, Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г., тъй като тя е отпаднала в момента на произнасяне на присъдата.

През годините на Джок Полфрийман се оказа, че е с наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

На 23 септември стана ясно, че Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. Вчера управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип е уверил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Той беше в София и проведе последователни срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов, с главния прокурор Сотир Цацаров и с експерти от МВнР.

Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да ie вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.