Темата БНР в прокуратурата влиза след сигнали от ДАНС, след писма на генералния директор и бит журналист. Пет сюжетни линии има в прокуратурата за националното радио. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров във временната комисия за БНР.

По думите му прокуратурата не може да реши проблемите в БНР и проблемите със свободата на медиите. Държавното обвинение следи има ли извършено престъпление или не.

Първата сюжетна линия е спирането на радиото. Спирането е заплаха за националната сигурност. Имало е план за профилактика в Тръщеник, Ивайловград и Белоградчик. Това не е трябвало да се отрази на предаването на програмите на територията на цялата страна. Спирането на програма Хоризонт е по искане на БНР на 13 септември заради профилактика на студийния комплекс на БНР.

Цацаров отново подчерта,че не е имало необходимост от профилактика. Проверката показва, че радиото е излъчвало тишина. Две версии се проверяват - едната е версията на генералния директор Светослав Костов, а другата на техническото лице Пламен Костов.

СЕМ започна процедура по предсрочно освобождаване на Светослав Костов

СЕМ започна процедура по предсрочно освобождаване на Светослав Костов

С 3 гласа "за" и двама въздържали бе взето решението

Пламен Костов твърди, че Светослав Костов му наредил да спре излъчването. НУРТС били доста изненадани от действията на БНР. Версията на генералния директор на радиото в противоположна-Светослав Костов няма спомен да е правел разпореждания на Пламен Костов.

Прокуратурата ще им направи очна ставка заради противоречивите им версии, стана ясно от коментара на обвинител номер едно. Обвинението е сезирано от СЕМ за натиск от Светослав Костов към журналисти и оказване натиск върху самия него от неизвестни лица.

Четири политически лица от различни партии му оказали натиск да свали от ефир Силвия Великова. Разговорът между нея и Костов бил в Борисовата градина. Самият Костов признава, че е видял Великова в Борисовата градина, защото минавал от там, тя била с колежка в майчинство и ги поздравил. Ще бъдат изискани разпечатките от телефоните на всички замесени.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

Третият сюжет е за сигнал от генералния договор за необезпечени договори, обществени поръчки и финансови нередности. Следващият сюжет е за побоя в БНР.

Петият сюжет с радиото е за предотвратения втори опит за спиране на радиото.

Стана ясно, че Светослав Костов не твърди, че е заплашван. Това твърди Силвия Великова. Бойко Борисов не му е оказвал натиск. Това обяснил пред журналистката Костов.

Припомняме, че вчера СЕМ започна процедура по предсрочно освобождаване на Светослав Костов.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица от това извънредно заседание. И решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Депутатите единодушно решиха Сметната палата да направи одит в БНР.

В парламента бе създадена временна комисия за спирането на БНР. Идеята за такава комисия дойде от левицата. 

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

СЕМ чака седмица шефът на БНР да подаде оставка
Обновена

СЕМ чака седмица шефът на БНР да подаде оставка

Светослав Костов иска СЕМ да намери основание за отстраняването му