От Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха генералният директор на БНР Светослав Костов да подаде оставка. Причината за исканата оставка е безпрецедентното спиране на общественото радио в продължение на пет часа на 13 септември 2019 г. 

"Ако до една седмица не подаде оставка, ще пристъпим към административно наказателни действия и внасяме проект за нея и се гласува", заяви по време на днешното заседание на СЕМ председателя на регулатора София Владимирова. 

Владимирова обясни, че всички членове на регулатора са поискали оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Запитана защо дават едноседмичен срок, тя отговори, че едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата е именно актът на подаване на оставка. До следващия петък очакват реакцията на генералния директор на БНР, след което на редовно заседание от 7 до 11 октомври ще поискат оставката му.

"Бихме искали да направим най-доброто за обществото и за работещите в БНР. Получаваме подписки в подкрепа на една или друга позиция. Това означава разделение в медията", заяви Владимирова.

Депутатите единодушни - Сметната палата влиза в БНР

Депутатите единодушни - Сметната палата влиза в БНР

Имало одит за 2013 и 2014 г., но няма доклад

Светослав Костов заяви, че няма да подаде оставка. "След като СЕМ намери основания да ме маха, нека го направи", каза той.

"Оставка нямам намерени да подавам в момент, в който тече прокурорска проверка, в момент, в който има сформирана анкетна комисия, която да разследва ситуацията в радиото и да провери, в момент, в който очакваме Сметна палата заедно с АДФИ да установи неизгодните договори и да установи защо се стига до 4 млн. лв. дефицит. И не на последно място - в предизборна кампания да говорим за оставка да говорим за оставка и за напускане на поста на мен ми стои непрофесионално. Нека изчакаме да видим какви ще са последващите действия на СЕМ", каза Костов.

Той уточни, че ще се възползва от правата си по закон.

Генералният директор на общественото радио оспори представителността на представителите на програма "Хоризонт" на БНР на миналото заседание на СЕМ. "Някои хора са били подменени", каза Костов и обяви, че няма заседание, решение, протокол, правилник на тази редколегия, за да е изразител на работещите в "Хоризонт".

"Ако трябва да говорим за свобода на словото - няма предаване, в което темата да не бъде засегната. Ако говорим за цензура или натиск - мислите ли, че ние упражнявахме или можехме да упражним цензура и натиск щяха да излязат тези неща. Всеки един журналист, всеки един работещ в БНР има правото да изразява своето мнение", заяви шефът на БНР.

На въпрос защо Силвия Великова беше върната в ефир (като причина за безпрецедентното 5-часово заглъхване на сигнала на БНР на 13 септември беше натискът съдебният репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир - б.р.), Костов заяви: "Тя никъде не е ходила".

"В отговорностите и задълженията на всеки един директор на програма е да прави корекции и в графика на отразяване на събития, и в графика за водене на различни предавания", каза Светослав Костов.

По думите му при идването на Ивайло Славов като директор и Даниела Късовска като шеф на репортерите са били сменени всички ресори с изключение на съдебния. "Тогава е сменен целия парламентарен екип не е имало обвинения в липса на свобода на словото", заяви Светослав Костов.

Според него през август 4 пъти е спирало предаването на програма "Хоризонт".

По-рано през деня депутатите единодушно решиха Сметната палата да направи одит в БНР. 

В парламента  бе създадена временна комисия за спирането на БНР. 

ГЕРБ оглавява временната комисия за спирането на БНР

ГЕРБ оглавява временната комисия за спирането на БНР

За председател бе избран Тома Биков