Депутатите приеха решение Сметната палата да направи одит за финансовото управление на Българското национално радио от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. От 117 гласували "за" бяха 116, нито един против, само един "въздържал се".

Това е проектът, внесен от депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов на 20 септември.

Причината да се гласува в парламента подобно искане е безпрецедентното спиране за 5 часа на сигнала на БНР и натискът един от водещите съдебни журналисти в България - Силвия Великова, да бъде свалена от ефир.

По закон Сметаната палата има предварителен план за своите одити.

Сметната палата не е проверявала БНР за периода за който се възлага одит, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ - първият председател на 44-то народно събрание. 

СЕМ чака седмица шефът на БНР да подаде оставка
Обновена

СЕМ чака седмица шефът на БНР да подаде оставка

Светослав Костов иска СЕМ да намери основание за отстраняването му

По време на дебата депутатите от БСП бяха по-активни. За Антон Кутев: "ако тези милиони, които са давани за БНР не са проверявани, е зле".

"Дублирате проверки, които се правят, ежегодният баланс на радиото все някой трябва да го е следял. Сметната палата няма по-големи правомощия от другите. Когато искаш да прикриеш един проблем, почнеш да решаваш другия - не проверявате политическото въздействие, правите проверка на Сметната палата, която добре знаете как ще завърши", заяви Кутев.

Според Иван Ченчев (също от БСП) изказването на българския премиер по въпроса му е витиевато. "Ще подкрепим такава анкетна комисия. Възложен е одит за съответствие през 2015 г. за периода 2013 и 2014, но доклад не е публикуван по този въпрос", изтъкна той.

Филип Попов не знае одитът с какво ще помогне да се види имало ли е политически натиск върху журналисти. Колегата му Милко Недялков смята, че това е само за размиване на проблема - кой ограничава свободата на словото, кой се опитва да диктува на колегите журналисти да бъдат покорни. Свободата на печата има значение кой дава парите.

От страна на ГЕРБ Тома Биков защити необходимостта от проверка на Сметната палата. "Радиото е натрупало 4 млн. лв. дефицит". Той като член на медийната комисия очаква доклада от одита да помогне за промяна в Закона за радио и телевизия (ЗРТ).

"Има структурен проблем и води до зависимост на тези две институции. Когато има дефицит, той се покрива при гласуване на бюджета в парламента, при управляващите. Да спрем да разглеждаме БНР и БНТ като държавни предприятия и да ползваме този скандал за позитивна промяна и гарантиране финансовата независимост на радиото и телевизията", призова Биков.

Припомняме, вчера депутатите от двете комисии - от бюджетната и от комисията по култура и медии решиха Сметната палата да направи одит на БНР.