Две глоби наложи Съветът за електронни медии на Българското национално радио - едната е за нарушаване на индивидуалната лицензия. Тя е в размер на 7 000 лв.

Вторият акт е за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация, а санкцията е максималната - 20 000 лева.

Решението е взето единодушно с 4 гласа "за", съобщава 24 часа.

Припомняме, в петък изтича срокът, който СЕМ даде на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Още миналата седмица, часове след ултиматума, даден му от съвета, който го избра за директор, Костов заяви, че няма намерение да подава оставка. Причината на скандала между СЕМ и БНР е напрежението в колектива, след отстраняването от ресора й и после връщането й на работа на репортера Силвия Великова, но и заради безпрецедентното спиране на сигнала на Българското национално радио за 5 часа с аргумент техническа профилактика. За спирането бе обвинен служител от техническия състав.

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Това стана ясно след приключилата проверка

 

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Междувременно депутатите сформираха временна анкетна комисия, която обаче според заявките, ще се съсредоточи основно върху финансовото състояние на радиото и натрупването на дългове от страна на обществените медии. Идеята за такава комисия дойде от левицата. 

Глобяването на БНР идва и на фона на новия скандал, който се разразява вследствие от поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ и реакцията на ръководството на медията. Очаква се реакция на СЕМ и по този случай.