Постановеният на 19.9.2019 г. съдебен акт за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Това се посочва в позицията на съдиите от Апелативния съд, публикувана на сайта на институцията във връзка с публични изявления, в това число и прессъобщението на Прокуратурата на Република България от 8.10.2019 г. (което отразява изявление на главния прокурор пред австралийския посланик, съдържащо твърдение за незаконност на състава на САС).

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение

Посочва се, че позицията е написана и мотивирана като "съдии, конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, считаме за свой неотменим дълг да информираме обществото".

В позицията се посочват още, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение."Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред", заявяват Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева и посочват, че ако са налице други основания за задържането на Джок Полфрийман, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция.

"В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", посочват съдиите.

Австралия отвърна на България в словесна война по случая „Полфрийман”

Австралия отвърна на България в словесна война по случая „Полфрийман”

Вестникът отбелязва, че реакцията на австралийското ведомство идва на фона на растящото напрежение между двете държави

В позицията на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева също така изрично се заявява, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, заради висящото производство пред Върховния касационен съд.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г. През годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

Преди седмица стана ясно, че Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. Вчера управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип е уверил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Той беше в София и проведе последователни срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов, с главния прокурор Сотир Цацаров и в МВнР.

Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.

Австралийски журналист вижда Полфрийман като политически затворник

Австралийски журналист вижда Полфрийман като политически затворник

Обяснява за бъдещето на България, отношенията й с ЕС, НАТО, Русия, САЩ, ендемична корупция, етнически и расовите антагонизми