Защо Джок Палфрийман продължава да е политически затворник, пише австралийският журналист Анди Флеминг:

Само преди няколко месеца изглежда твърде малко вероятно Джок Полфрийман, австралиецът, излежаващ двадесетгодишна присъда за убийство в България, някога да бъде освободен. Първоначално осъден през декември 2009 г. за убийството на студента по право Андрей Монов (и за опита за убийство на приятеля му Антоан Захариев) по време на уличен бой в столицата на България през декември 2007 г., Джок губи жалби срещу присъдата си през 2010 г. и отново през 2011 г. Сега, през 2019 г., той печели условно освобождаване.

През всичките тези години и въпреки представянето си в съдилищата и медиите като социопат, Джок поддържа версията, че е действал в самозащита по време на инцидента, в който Монов, Захариев и голяма група от десни футболни фенове напада двама роми.

Случаят има много обрати, а това последно развитие може да бъде разбрано най-добре не само чрез позоваване на фактите по случая, но и основните икономически и социални условия в България.

Като начало решението на състав от трима съдии от Софийския апелативен съд в България за условно освобождаване на Джок е изненада, като предизвика облекчение от страна на неговото семейство, приятели и привърженици и шок и гняв сред тези срещу него, особено онези в България.

Решението е незабавно осъдено от местни политически дейци и предизвика някои публични протести в страната. След присъдата крайнодясната "Атака" се събра на митинг в София, като поиска Джок да бъде повторно затворен, докато лидерът Волен Сидеров се възползва от възможността да обяви, че се кандидатира за кмет.

Друга крайно дясна партия, управляващата ВМРО, призова за премахване на регистрацията на Българския Хелзинкски комитет - организация за правата на човека, която подкрепи Джок.

Протест, воден от бившия депутат от Българската социалистическа партия Христо Монов (баща на убития Андрей Монов), поиска да бъде уволнен Калин Калпакчиев, съдия, който председателства освобождаването на Джок. Макар да губи в оспорване на първоначалния процес, че Джок трябва да получи доживотна присъда без условно освобождение, Монов преди това изрази мнение, че Джок никога не трябва да излиза от затвора. Невъзможността, Джок да плати глоба в размер на 300 000 евро, която, заедно с присъдата за лишаване от свобода, която първоначално е получил, може да е достатъчно основание да му бъде отказано освобождаване. Или поне това е част от аргумента, който Монов е изказал. Това е същото основание, за което през 2013 г. на Джок е отказан трансфер в Австралия.

Докато е в затвора, Джок създава през 2013 г. "Българската асоциация за рехабилитация на затворници", която провежда кампания за реформа в затворите и е първата подобна организация в страната. Докато решението на апелативния съд за условно освобождаване на Джок до голяма степен се основава на доброто му поведение, признавам, че се чудя дали затворническият му активизъм може да е предоставила някаква друга възможна основа да не бъде изведен от България.

Независимо дали последващото правно маневриране ще отмени решението на Апелативния съд или не, то със сигурност успя да саботира освобождаването на Джок, вероятно за неопределено време (въпреки че това предстои да видим). Делото му е непосредствено преди българските местни избори през октомври, в които въпроси, свързани с бъдещето на България, отношенията й с ЕС, НАТО, Русия и САЩ, заедно с ендемичната корупция, етническите и расовите антагонизми, се проявяват силно. По-широкият контекст е възраждането на фашизма и крайната десница в Европа - тази, която се заиграват по улиците, в съдилищата и парламентите, на множество територии. Заедно с тези възродени движения настъпи частична реабилитация на антисемитските теории на конспирацията.

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман

Оставането му в страната било предпоставка за заплаха за обществения ред

Бившият австралийски премиер Тони Абът се възползва от възможността на неотдавнашно пътуване до Унгария, за да изрази политическа солидарност с настоящия унгарски премиер Виктор Орбан и да се присъедини към него, като изрази загриженост за това, че Европа е залята от чужденци. Това е ехо от понятието "Голямата замяна", представено на обществото от предполагаемия убиец от Крайстчърч Брентън Таран в неговия личен манифест.

По темата за Орбан и антисемитизма философът Агнес Хелър наскоро отбеляза, че "въпросът не е дали Виктор Орбан е антисемит; защото той няма идеология ... Единствената му цел е властта. И каквото и средство да му донесе повече власт, той ще го използва ". Тази рамка може да бъде приложена и към анти-ромските настроения, както "Атака" и други партии в България, заедно с по-широката общественост, се стремят да впрегнат в своите политически борби и предвид обстоятелствата от осъждането на Джок, имат особен отзвук в неговия случай.

Докато семейството на Полфрийман призова премиера Скот Морисън да се намеси в този случай, предишните усилия на австралийското правителство да регистрира загриженост относно положението на Полфрийман изглеждат както неуспешни, така и поне (но не само) що се отнася до Джок, неадекватни. Докато бе в Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на ООН през септември, министърът на външните работи Марис Пейн очевидно се опита да обсъди случая на Джок с българския си колега, само за да получи отказ. По същия начин, когато "австралийските дипломати със седалище в Гърция поискаха среща с директора на имиграционния отдел на България (те също) получиха отказ". Други дипломатически усилия, каквито и да са те, обикновено остават незаписани. Морисън отказа да коментира публично въпроса.

Докато пиша, Джок остава в центъра за задържане в Бусманци, в очакване на резултата от искането на главния прокурор Сотир Цацаров да спре решението на Апелативния съд и да го върне в затвора, за да изтърпи остатъка от присъдата си. В същото време с безпрецедентен ход, 292 български съдии публично поискаха политиците да се въздържат от атака срещу независимостта на съда и да уважават съдебното решение.

Междувременно привърженици на Джок призовават обществеността да се свърже с българските посолства, прокуратурата и външния министър и премиера на Австралия, за да поискат Джок да бъде освободен от затвора. Една петиция директно призовава премиера да се намеси по делото, въпреки че, предвид предишния отказ на Морисън да бъде привлечен по въпроса, изглежда малко вероятно да има голямо влияние. Вероятно се преследват други канали, включващи други законодатели. Във всеки случай само продължаващият обществен натиск вероятно ще има дълготраен ефект, пише австралийският журналист.

Изтеглиха за 7 октомври делото "Полфрийман"

Изтеглиха за 7 октомври делото "Полфрийман"

Първоночалната дата беше 23 октомври

Припомняме, че първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

В момента той се намира в центъра за временно задържане на мигранти в Бусманци, където, по информация на заместник-вътрешния министър Стефан Балабанов, е доброволно и от съображения за неговата сигурност.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно за австралийски медии самият Полфрийман заяви, че властите му пречат да напусне страната, въпреки че вече има паспорт.

Вчера стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Въпреки първоначалната си "гражданска" реакция министър Данаил Кирилов коментира решението със "съдебният акт е факт, който трябва да се спазва".

Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК.

Полфрийман пред австралийски медии: Имам паспорт, властите пречат на посолството

Полфрийман пред австралийски медии: Имам паспорт, властите пречат на посолството

Баща му призовава премиера Морисън да се свърже с премиера Борисов