Касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман се изтегля по-рано във времето - за 7 октомври.Това става с разпореждане на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия в касационния съд от днес

Припомняме, че първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

ВКС ще се занимае със случая "Полфрийман" на 23 октомври

ВКС ще се занимае със случая "Полфрийман" на 23 октомври

Втората дата е 28 октомври

Причината за промяна на датата и изтеглянето й напред във времето е "изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС".

Затова и в заповедта се посочва, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове.

Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните.

В заповедта се посочва и че страните трябва да бъдат незабавно уведомени. Това са Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов, а препис от разпореждането трябва да се изпрати и на началника на Дирекция "Миграция" за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание.

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Полфрийман е в Бусманци от съображения за сигурността му

Зам.-министър Балабанов увери, че австралиецът няма никакви претенции към МВР

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

В момента той се намира в центъра за временно задържане на мигранти в Бусманци, където, по информация на заместник-вътрешния министър Стефан Балабанов, е доброволно и от съображения за неговата сигурност.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно за австралийски медии самият Полфрийман заяви, че властите му пречат да напусне страната, въпреки че вече има паспорт.

Вчера стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното поизводство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението. Въпреки първоначалната си "гражданска" реакция министър Данаил Кирилов коментира решението със "съдебният акт е факт, който трябва да се спазва".

Съдиите във ВСС дават казуса "Полфрийман" на Инспектората

Съдиите във ВСС дават казуса "Полфрийман" на Инспектората

ВСС е административен орган и не се намесва в правораздавателната дейност

Казусът с решението за освобождаване на Полфрийман създаде напрежение и между съдийската колегия на ВСС и Съюза на съдиите в България, чийто председател е съдия Калпакчиев. Отделно на това реакциите на ВМРО освен сигнал във ВСС, вчера стигнаха и до искане, внесено до главния прокурор Сотир Цацаров, за анулиране на регистрацията на БХК