Министерството на външните работи на Австралия обвини правителството на България в погрешно предаване на думите на австралийския дипломат относно Джок Полфрийман, пише местният вестник Sydney Morning Herald.

Вестникът отбелязва, че реакцията на австралийското ведомство идва на фона на растящото напрежение между двете държави около задържания австралиец в България.

Захариева: "Полфрийман" е консулски случай, да не се политизира

Захариева: "Полфрийман" е консулски случай, да не се политизира

Според Цацаров, незаконен състав е освободил затворника

Вчера посланикът на Австралия Джон Филп се срещна с представители на българската власт по повод казуса с Полфрийман.

След решението на българския съд Полфрийман да бъде освободен австралийският външен министър Марис Пейн лобира София да върне Джок Полфрийман на Австралия. Миналата седмица Пейн обяви, че Австралия е много обезпокоена, ако други фактори освен правни са замесени в случая с австралиеца.

В съобщение, разпространено от българското правосъдно министерство след среща с посланик Филп, се казва, че сега Австралия не е обезпокоена относно процеса около Полфрийман. Това обаче е в противоречие с позицията на Марис Пейн.

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение

Според ABC в съобщението на българското правосъдно министерство се казва, че Филп е заявил: "Австралийската страна е наясно, че в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

Но говорител на Министерството на външните работи на Австралия отвърна на българското правителство. В съобщение се казва, че Филп е "повторил твърдата позиция на Австралия, че ние ще сме обезпокоени, ако фактори освен правни съображения влияят върху случая с господин Полфрийман".

"Важно е да се подчертае, че той изрази притесненията на Австралия, че правната база за продължаващото задържане на господин Полфрийман остава неясна и че, в съответствие с гарантираното освобождаване, той трябва да бъде освободен и да му се позволи да се върне в Австралия", каза говорителят.

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Австралийският посланик не се съмнявал в действията на закона по случая "Полфрийман"

Според Данаил Кирилов това е уместното правно поведение на посланика

Представителят добави, че посланик Филп не е цитиран точно и че той също е изразил тревогата си, включително е подчертал, че има риск външен натиск да окаже влияние върху резултата, което, както е било подчертано преди, тревожи Австралия.

Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 година.

Джок Полфрийман бил убеден левичар, но не се яви пред Народния съд

Джок Полфрийман бил убеден левичар, но не се яви пред Народния съд

Адвокат Ангелов призова според решението на съда други засегнати от "определения" да подадат жалби

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.