Каквото кажат съдиите - аз съм съгласен. Това заяви премиерът Бойко Борисов за вчерашния призив на председателя на ВКС Лозан Панов Джок Полфрийман да бъде незабавно освободен.

Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия да се съгласявам и да не го коментираме, подчерта той.

За коментар бе помолен и силовия министър Младен Маринов, а Борисов пък каза: "Той е обучен да се съгласява с министър-председателя."

Младен Маринов пък обясни, че е постъпило искане от адвоката на Полфрийман да бъде изведен от Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Маринов очаква доклад от дирекция Миграция дали австралиецът отговаря на изискванията да бъде освободен.

Припомняме, че вътрешният министър изрично бе посочен в обръщението на Лозан Панов, като отговорен за това, че не се изпълнява решението на Апелитивната инстанция: "Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва", посочи лозан Панов вчера.С подобно становище излязоха миналата седмица съдиите, освободили предсрочно с решение Джок Полрийман. Те посочиха, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение.

Върховният касационен съд ще вземе решение по казуса в по-кратки срокове от два месеца, както е по закон.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г. През годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

Преди седмица стана ясно, че Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. Вчера управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип е уверил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Той беше в София и проведе последователни срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов, с главния прокурор Сотир Цацаров и в МВнР. Тогава външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.

Последваха и няколко предупреждения от страна на официалните австралийски власти, че следят внимателно развитието на случая. И до този момент няма официална информация на какво основания Джок Полфрийман е задържан. Законовият срок за произнасяне на ВКС е два месеца.