Председателя на ВКС Лозан Панов излезе в специално обръщение по случая "Джок Полфрийман", в което призовава съдебния състав, който разглежда казуса с искането за възобновяване на производството за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин, максимално да съкрати срока си за произнасяне "по този елементарен, от правна гледна точка, казус".

Искането за бързо произнасяне Панов мотивира нуждата да се сложи край на "това беззаконие и произвол - тежък удар върху имиджа на страната ни". За да не участва ВКС в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека, датата на заседанието на състава ще изтеглена. В писмото на Лозан Панов изрично се посочва, че това е станало със съгласието на съдиите от състава.

"Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция", посочва в обръщението си Лозан Панов.

"Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва."

В обръщението си Лозан Панов изрично заявява мнението си, че "председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence.

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат

В обръщението си Лозан Панов предупреждава, че България е прекрачила границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност. Според оценката му ситуацията в в момента е, че български граждани с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за "пролятата българска кръв", като това е постигнато и благодарение на умела манипулация от обслужващи задкулисни интереси медии.

Според Панов през последните седмици една човешка трагедия е послужила на "цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела" и "рентиерите на царящата безпросветност са тези, които използват казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман за користни цели.

Дано на привържениците на "площадното правосъдие" не им се наложи някой ден да изпитат на гърба си прилагането на закона от определен по нечие усмотрение "законен съдебен състав". Председателят на ВКС предупреждава, че е опасна, когато и магистрати застанат до жонгльорите с най-низките страсти, а страшно би дошло, когато и за магистрати "законът е това, което на същите лидери им се иска".

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Цацаров пред австралийския посланик: Незаконен състав е освободил Полфрийман

Главният прокурор уверил, че националността няма никакво значение

"Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите... или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем...", заявява Лозан Панов и призовава "сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим само защото в този момент им е належащо да обвинят християните". ...

"Преди време предупредих, че сме изправени пред система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и най-вече съдебната система. Действията ú не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките ú не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ú се преследват докрай, а тайните ú - то те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Призовах колегите си да се изправим лице в лице, без страх, срещу тази машина. Днес с огромна болка повтарям тази молба. Защото тази машина успя да овладее цялата ни институционална инфраструктура. Тя може да короняса или да унищожи всеки и всички, които ú се изправят по пътя ú към пълното овладяване на държавата", заявява председателят на ВКС и призовава съдиите и колегите да отстояват правото.

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Адвокатът очаква дипломатически последици за страната ни

Припомняме, че миналата седмица съдиите, освободили предсрочно с решение Джок Полрийман, също излязоха с изявление, в което посочват, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение. Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева посочиха и че ако са налице други основания за задържането на Джок Полфрийман, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г. През годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

Преди седмица стана ясно, че Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. Вчера управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип е уверил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Той беше в София и проведе последователни срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов, с главния прокурор Сотир Цацаров и в МВнР. Тогава външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.

Последваха и няколко предупреждения от страна на официалните австралийски власти, че следят внимателно развитието на случая. И до този момент няма официална информация на какво основания Джок Полфрийман е задържан. Законовият срок за произнасяне на ВКС е два месеца.

Австралийски журналист вижда Полфрийман като политически затворник

Австралийски журналист вижда Полфрийман като политически затворник

Обяснява за бъдещето на България, отношенията й с ЕС, НАТО, Русия, САЩ, ендемична корупция, етнически и расовите антагонизми