Държавният глава Румен Радев призова никой - било то отвън, било от вътре в системата, да не се меси в работата на съдебния състав.

Коментарът си той направи по случая "Полфрийман" и излизането на предсрочно освободения австралиец от центъра за настаняване на чужденци в Бусманци.

Румен Радев бе лаконичен в отговора си и заяви, че като президент няма да си позволи да коментира съдебно решение.

Припомняме, на 15 октомври австралиецът Джок Полфрийман, който излежа 12 г. затвор за убийството на българския студент Андрей Монов, напусна Дома за временно настояване на чужденци в Бусманци. Джок ще трябва да се подписва всяка седмица в районно управление в София.

Австралиецът ще получи паспорта си, когато има влязло в сила съдебно решение за неговото предсрочно освобождаване.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС).

Той се провъзгласи за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г.

Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност. А в последствие стана ясно, че през годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от България.

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиеца е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

През миналата седмица съдиите, постановили решението за предсрочно условно освобождаване от Апеллативния съд посочиха, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение.

В своя позиция председателят на ВКС Лозан Панов, който призова за бързо разглеждане на елементарния от юридическа гледна точка казус, също заяви, че определението на САС подлежи на незабавно изпълнение и посочи като отговорен за неизпълнението му вътрешния министър Младен Маринов.