Отнемат пет деца от семейство в Харманли, село Константиново. Причина за решението на Социалната служба в града е починалото 16-дневно бебе в семейството на Николай Георгиев. Новороденото е било без личен лекар, информира БНР.

Мотивът на социалните е, че родителите нямат капацитет да се грижат за останалите деца, които ще бъдат настанени в приемно семейство. Мярката за отнемане на пет от 12-те деца в семейството се налага за втори път.

Първият път, когато са изведени пет от децата на Николай Георгиев и съпругата му, е преди шест години след смъртта на 6-месечното им бебе. Тогава бебето е починало от недохранване, а останалите деца са били настанени при близки.

Сега, шест години по-късно, децата, които са били изведени от фамилията, отново ще бъдат дадени в приемно семейство. Този път причината е смърт на друго, 16-дневно бебе, починало преди дни от инфекция, замръзване и лоши родителски грижи.

750 лв. помощ за 5-те циганчета, чието братче умря от глад

750 лв. помощ за 5-те циганчета, чието братче умря от глад

Те бяха дадени за временно отглеждане на техни близки

Юрисконсултът на отдел "Закрила на детето" в Община Харманли Лиляна Йорданова обясни, че решението за извеждане на петте деца е взето заради внезапната смърт на новороденото.

Децата ще бъдат настанени в професионални приемни семейства, като работата с родителите ще продължава с цел повишаване на родителския капацитет и подобряване условията на живот.