Служители от Агенцията за закрила на детето отнеха петте деца на семейство цигани, които са допуснали 5-месечното им бебе да почине от глад. Трагедията се е разиграла в симеоновградското село Константиново.

Малкият Михаил е бил хранен само с каша от брашно, заради което е развил белтъчен недостатък, довел до срив в имунната му система. Семейството се издържало само с детските от 220 лева на месец, съобщава haskovo.info.

Според кмета на селото Димитър Дончев родителите - Николай и Кирилка Николаеви носят вина за смъртта на детето. „Няма какво да ядат, не работят никъде. Бащата ходи да работи на ден за 20 лв. Предлагали сме му работа, но не иска", разказа той.

Често за по-малките четири деца в семейството се грижел 15-годишният им брат Живко. „Не знам какво стана, изведнъж млъкна и почина", сподели момчето.

Петте деца са дадени временно за отглеждане на вуйчото и вуйната.

За целта ще им бъде отпусната социална помощ за всяко дете. Рано днес вуйната Недялка Добрева дойде да прибере децата. Родителите ще могат да си ги върнат отново, ако докажат, че имат приемливи доходи да се грижат за тях.

Максималният срок за това е 1,5 г.