От следващата учебна година ще бъде забранено в училищните бюфети да се продават чипс, близалки и други храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Това заяви доц. Стефка Петрова, ръководител на направление „Храни и хранене" в Националния център по опазване на общественото здраве. Тя е сред участниците в провелия се на 18 март дискусионен форум „Eпидемията затлъстяване" в рамките на изложението „Панаир на здравето" в зала „Универсиада".

Доц. Петрова, цитирана от health.bg, съобщи, че през тази пролет ще се проведе кръгла маса с участието на лекари, специалисти по хранене и представители на асоциациите на производителите на храни и напитки у нас.

Очаква се на кръглата маса да бъдат набелязани конкретни мерки за намаляване на съдържанието на сол и захар в храните, които се произвеждат у нас.

Мерките са част от инициатива на Световната здравна организация и Европейската комисия за борба със затлъстяването и вредните последици от нерационалното хранене.

Затлъстяването е най-масовото хронично заболяване на съвременната епоха, но то се неглижира като заболяване дори и от медицинските специалисти. Често лекарите лекуват усложненията от затлъстяването, без да отстранят първопричината." - констатира доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по терапия, метаболитни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна".

У нас НЗОК осигурява възможност за лечение по клинична пътека за затлъстяване.

Доц. Попова изрази загриженост, че в доболничната помощ не съществуват механизми и не се отделят средства за лечение на затлъстяването и профилактика на предизвикваните от него заболявания. Според нея трябва да се осигури възможност за диспансерно наблюдение на хората с болестно свръхтегло.